Standart Enfeksiyon Kontrol Önlem Planı
Eğitim Kurumlarımızın daha sağlıklı ve güvenli olması için yapılacak çalışmalara esas olarak hazırlanan ''Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Kılavuzu '' Okulumuza bu konuda bir rehber olmuş ve kılavuzda belirtilen esaslara göre Müdürlüğümüz çalışmalarına başlamıştır.
Bu plan, Müdürlüğümüz tüm birimlerinde salgın dönemi öncesinde ve sonrasında bulaşıcı ajanların hem bilinen hem de bilinmeyen kaynaklardan bulaşma riskini azaltmak için gerekli olan temel enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerini planlamak, hizmet alanlarında her zaman organizasyon planına uygun olarak, tüm personel tarafından dikkatle uygulanmasını amaçlamaktadır.
Ayrıca, Okulumuzun Hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrolünün oluşturulması, uygulanması, sürekliliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır.
Standart Enfeksiyon Kontrol Önlem Planı, Müdürlüğümüzdeki tüm öğrencileri, çalışanları, taşeronları, hizmet sunucularını, tedarikçi firmaları, velileri, ziyaretçi olarak okul sınırları içerisinde bulunan herkesi; ayrıca bina, binaya bağlı eklentiler, okul bahçesi, okul servis araçları ile kullanılan makine, araç gereç ve malzemelerini kapsar.
Bu plan, Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 27 Temmuz 2020 tarihinde imzalan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme İş Birliği Protokolü'' kapsamında düzenlenen kılavuza göre hazırlanmıştır.
Antiseptik: Antisepsi için kullanılan kimyasal maddeler.
BBÖ: Bulaş Bazlı Önlemler
COVID-19: 2019 yılında ortaya çıkan, solunum veya temas yoluyla, ağız, burun ve gözlerde vücuda girebilen, boğaz ağrısı, halsizlik, ateş, kuru öksürük, nefes alma zorluğu, karın ağrısı, ishal rahatsızlıklarına yol açarak, akciğer hastalığına neden olabilen ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu gibi hastalıklara yol açabilecek düzeyde risk içeren bulaşıcı hastalık.
Çalışan: Okul yöneticileri, öğretmenler, memurlar, OAB çalışanları, İŞKUR personeli vb.
Dezenfeksiyon: Cansız cisimler üzerinde bulunan ve insanlarda hastalık yapan mikroorganizmaların çoğunlukla kimyasal yöntemler veya sıcaklık etkisi ile ortamdan uzaklaştırılması
Dezenfektan: Dezenfeksiyon işleminde kullanılan maddeler
El Hijyeni : Ellerin su ve sabunla yıkanması yada ellerin alkol bazlı antiseptik ile ovalanması.
Enfeksiyon : Organizmada hastalığa yol açan bir mikrobun yerel ya da genel olarak yayılması, bulaşma.
Hijyen: Sağlığın korunması ve hastalıkların yayılmasını önlemeye yönelik uygulama ve şartlar
Hizmet Sunucuları : Kantin çalışanları, yemekhane çalışanları, Okul servisi çalışanları, tedarikçiler vb.
Kılavuz: Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu
KKD: Kişisel koruyucu donanım
Kurum/ Kuruluş: Okul Müdürlüğü
Salgın: Bir hastalığın ya da başka bir durumun birçok kimseye, hayvana ya da bitkiye birden bulaşması
Sağlık Kuruluşu : Hastane, klinik, poliklinik isimleri altında Sağlık Bakanlığının ilgili ruhsat ve kararları ile tanınmış farklı alanlarda sağlık hizmeti veren kamu, özel yada vakıf ticari kişilikleridir.
SEKÖ: Standart enfeksiyon kontrol önlemleri
Ziyaretçi: Kurum dışından gelen okul idarecileri, öğretmenler, memurlar, hizmet sunucular, bakım onarımcılar, kantinciler, müfettişler, veliler, öğrenciler vb.
Standart Enfeksiyon Kontrol Önlemleri (SEKÖ), bulaşıcı ajanların hem bilinen hem de bilinmeyen kaynaklardan bulaşma riskini azaltmak için gerekli olan temel enfeksiyon önleme ve kontrol önlemleridir. SEKÖ, tüm hizmet alanlarında her zaman organizasyon planına uygun olarak, tüm personel tarafından dikkatle uygulanmalıdır.
Müdürlüğümüze ait Standart Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Planı aşağıdakileri içermektedir.
1) El hijyeni uygulamalarının yaygınlaştırılması,
2) Kuruluş içinde hijyen ve sanitasyon kaynaklı salgın hastalık için alınmış genel tedbirlere uygun hareket edilmesi,
3) Fiziki mesafenin korunması,
4) Uygun kişisel koruyucu donanımın kullanılması (maske takılması vb.)
5) Uygun temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin sağlanması,
6) Solunum hijyeni ve öksürük/hapşırık adabına uyulması.
Ayrıca Güncel bilgilerin takibi için güvenilir bilgi kaynakları (Sağlık Bakanlığı, DSÖ gibi) kullanılmalıdır
El hijyeni, standart enfeksiyon kontrol önlemlerinin (SEKÖ) en kritik unsuru olup, kişisel enfeksiyon bulaşmasını önlemek için gereklidir. El hijyeni; suyla sabunla yıkama, ardından kurulama veya alkol bazlı el antiseptiklerinin kullanımını içerir. Kurulama için tek kullanımlık kâğıt havlular kullanılmalı ve ayakla çalışan kapaklı çöp kutularına atılmalıdır. Tüm personel, öğrenci, veli, ziyaretçilere girişte ve mümkün olan uygun noktalarda el yıkama imkanı sağlanmalıdır. Bunun mümkün olmadığı noktalarda ve alanlarda eller %70 alkol bazlı antiseptik madde ile ovularak temizlenmelidir. Lavabolarda ve okulun ilgili alanlarında doğru el yıkama talimatı, broşürleri asılacak ve öğrenci, personel ve diğer kişiler doğru el yıkama konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca verilecek eğitimlerle konu hakkında farkındalık arttırılmalıdır.
a) Kolların sıvanması (mümkünse dirseklere kadar),
b) Bilezik, yüzük vb. takıların çıkartılması,
c) Tırnakların temiz ve kısa olması; takma tırnakların veya tırnak ürünlerinin çıkartıldığından emin olunması,
d) Cilt bütünlüğü bozulmuş, yara, kesik vb. yerlerin su geçirmez bir tampon ile kapatılması hususlarında bilgilendirme yapılmalıdır.
El hijyeni, ellerin kirliliği veya gözle görülür şekilde bulaşın olduğu durumlarda sabun ve su ile el yıkanması ve rutin el hijyeni için alkol bazlı el antiseptiği ile temizlenmesi işlemlerini kapsar.
El yıkama, virüsü etkisiz hale getirmek için iyice ve yeterli bir süre en az 20 saniye yapılmalıdır.
Tüm personel ve öğrenciler için antiseptik dispenserleri çalışma alanı içinde en yakın noktaya konumlandırılmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda cep antiseptikleri kullanılmalıdır. Antiseptik madde kullanım tekniği, elleri arındırmak ve virüsü inaktive etmek için iyi bir şekilde ve yeterli bir süre (20 ile 30 saniye arasında) uygulanmalıdır.
Suyun bulunmadığı veya suya ulaşılmasının zaman alacağı durumlar gibi el hijyenini sağlamaya yönelik imkânlar olmadığında, kişilerin alkol bazlı antiseptik ile ovalama işlemi yapmaları sağlanmalıdır. Ancak özellikle ilk fırsatta ellerin yıkaması önerilmelidir.
Okulumuzda hijyen ve sanitasyon kaynaklı salgın hastalıklar için alınmış genel tedbirlere uygun hareket edilmesi için uygun talimatlar hazırlanmalı tüm personel, hizmet sunucusu ve tedarikçilere imza karşılığında duyurulmalıdır. Ayrıca okulun genelinde görünür yerlere ve sınıflarda panolara asılarak öğrencilerimize duyurulmalıdır.
Bunun dışında salgın hastalıklarla mücadele konusunda tedbirlere uyulması gerektiğini gösteren afiş ve broşürler ilgili yerlere asılmış konu hakkında eğitimler verilerek farkındalık yaratılmalıdır.
Fiziki mesafe konusunda tüm personel, öğrenci ve diğer kişilere gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır. Öğrenci, personel ve diğer kişilerde farkındalık oluşturmak için yerlere/ilgili alanlara sosyal mesafe etiketleri yapıştırılmalıdır. Ayrıca okulumuzun tüm birimlerinde Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunda belirtilen esaslara göre fiziki mesafe kuralları uygulanmalıdır.
Fiziki mesafenin korunması bakımından her bir alanda görevli personel/öğretmen/nöbetçi öğretmen öğrencileri uyarmalı ve fiziki mesafe korunmalıdır. Özellikle bahçe/oyun alanı, kantin/yemekhane gibi öğrencilerin yoğun olduğu alanlarda fiziki mesafe kurallarına azami ölçüde dikkat edilmelidir.
Tüm öğrenciler ve personellerimiz için maske tedarik edilmelidir. Danışma ve güvenlik birimindeki personele maske dışında yüz koruyucu siperliği de temin edilmelidir.
Tüm personelin kullanılacak KKD'nin doğru kullanımı konusunda eğitilmesi ve farkındalığın arttırılması sağlanmalıdır.
Ayrıca hizmet sunucuları, tedarikçiler ve ziyaretçiler de Okul sınırları içerisinde uygun kişisel koruyucu donanımlar kullandırılmalıdır.
Temizlik personelleri ve kantin/yemekhane çalışanları ayrıca eldiven, yapılan işe uygun önlük vb. kişisel koruyucu donanımlar sağlanmalı ve ilgililer bu KKD'leri kullanmalıdır.
Ayrıca kullanılmış olan kişisel koruyucu donanımlar (maske,eldiven vb.) kapaklı,pedallı atık kumbaralarına atılmalıdır.
Kapalı ve açık alanlarda, atıkların bertaraf edilmesi için yetkili kurumların ve yerel otoritelerin talimatlarına uyulmalıdır.
Temizlik ve Dezenfeksiyon işleri hazırlanan Temizlik ve Dezenfeksiyon Planları doğrultusunda yapılacaktır.
Temizlik, temiz alandan kirli alana doğru yapılmalıdır. Temizlik malzemeleri her bölüm için ayrı olmalı ve temizlik malzemeleri kendi ambalajlarında ya da etiketlenmiş olarak saklanmalıdır. Temizlik için kullanılan malzemeler ıslak bırakılmamalıdır. Temizlik bitiminde malzemeler uygun şekilde yıkanıp kurutulmalıdır. Temizlik malzemeleri ve paspaslar mutlaka kuru olarak, mümkünse ayrı bir oda/bölmede saklanmalıdır. Temizlik için kullanılacak çamaşır suyunun sulandırılma işlemi günlük olarak yapılmalıdır. Temizlik için hazırlanan bu su, fazla kirlendiğinde veya bir bölümden başka bir bölüme geçerken değiştirilmelidir. Zemin ve koridorlar günlük olarak ve/veya kirlendikçe paspaslanmalı, ardından kurulanmalıdır.Lavabo temizliği: Lavabo ve etrafı günlük ve görünür kirlenme oldukça su ve deterjan ile temizlenmeli, çamaşır suyuyla dezenfekte edilmelidir. Sık kullanılan yüzeylerin (kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonu ya da kablolu telefon ahizeleri, televizyon uzaktan kumandaları, sandalye, masa ve sıralar vb. yüzeyler) dezenfeksiyonu için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen oranda sulandırılmış çamaşır suyu kullanılması yeterlidir. Su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 oranında sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çaybardağı) çamaşır suyu tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 oranında sulandırılmış (1 litre suya bir çay bardağı) sodyum hipoklorit (ev tipi çamaşır suyu) kullanılmalıdır. Ürünün güvenli bir şekilde kullanımı için üzerindeki temizlik talimatı okunmalı
'Yakala, Çöpe at, Öldür (Bertaraf et)'
Salgın hastalıkların bulaşmasını en aza indirmek için potansiyel önlemlere yönelik öğrenci, personel, ziyaretçiler ve ilgili kişiler solunum hijyeni ve öksürük adabı konusunda teşvik edilmelidir. Bu teşvik görünür yerlere (giriş, asansörler, koridor gibi sık kullanılan alanlara) görsel/yazılı afiş ve poster olarak konulması şeklinde olabilir.
a) Hapşırma, öksürme veya burun akıntısını silmek ve burnu temizlemek (sümkürmek) için tek kullanımlık mendil kullanılmalıdır. Mendil en yakın atık kumbarasına atılmalıdır. Mendile ulaşılamadığı durumlarda kol içine hapşırılmalı/öksürülmelidir.
b) Kişiler için kağıt mendil, tercihen elle temas etmeden açılabilir-kapanabilir pedallı, sensörlü vb. atık kumbaraları ve el hijyeni sağlamak için kullanılan ekipman temin edilmelidir.
c) Mendil kullanılmasından, öksürme, hapşırma veya solunum salgıları ve kontamine nesnelerle herhangi bir temastan sonra eller (mümkünse sabun ve su kullanarak, aksi halde alkol bazlı el antiseptiği kullanarak) temizlenmelidir.
Adres:
Engindere Mah.Türkmenbaşı Sok. No 3 Merkez/RİZE
Telefon
464 246 36 62